Rond 12.50 uur noteerde de Amsterdamse AEX-index 2,60 punten hoger op 363,70 punten, een winst van 0,7 procent. De MidKap-index kreeg er eveneens 0,7 procent bij en noteerde op 656,20 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 1,2 procent hoger.
,,Beleggers lopen waarschijnlijk alvast vooruit op de bedrijfscijfers”, denkt beleggingsstrateeg Wim van Assenbergh van Van Lanschot Bankiers. ,,Ook het nieuws over de Duitse economie was erg goed.”
Vertrouwen
Het vertrouwen van analisten en investeerders in de Duitse economie nam in januari onverwacht sterk toe, zo bleek dinsdag uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau ZEW. De ZEW-index sprong van 4,3 in december tot 15,4 in januari.
Het vooralsnog uitblijven van een concrete beslissing over de uitbreiding van het Europese noodfonds leek beleggers niet te deren. Maandagavond spraken de Europese ministers van Financiën over een mogelijke uitbreiding van het fonds. Zij zouden overeenstemming hebben bereikt over hoe het fonds efficiënter te maken en praatten hierover dinsdag verder. Volgens Van Assenbergh ,,zullen ze toch iets meer moeten doen om de markten vertrouwen te geven”.
Imtech
In Amsterdam ging de aandacht van beleggers verder uit naar technisch dienstverlener Imtech, die aankondigde voor 110 miljoen euro aan orders te hebben ontvangen voor het uitbreiden en energiezuiniger maken van Duitse data- en callcenters. Imtech won 2,2 procent.
Automatiseerder Simac Techniek kwam voorbeurs met een omzetcijfer over 2010, dat 5,7 procent hoger lag dan in het jaar daarvoor. De omzet kwam uit op 139,9 miljoen euro. Het bedrijf verwacht ook een fors hoger bedrijfsresultaat en een fors hogere nettowinst. Beleggers beloonden Simac met een winst van 3,9 procent.
Bier
In Londen won bierbrouwer SABMiller 1,7 procent. Het bedrijf kwam met gunstige verkoopcijfers over het afgelopen kwartaal. Heineken profiteerde met een winst van 1,2 procent en was daarmee een van de sterkste stijgers in de AEX.
SBM Offshore was de sterkste daler in de hoofdindex met een verlies van 1,2 procent. Royal Bank of Scotland oordeelde dinsdag dat de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie overgewaardeerd is. Volgens de bank zijn de groeikansen op lange termijn weinig opwindend.
De euro noteerde dinsdagochtend op 1,3405 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag was dat nog 1,3290 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl